Οι σπουδές ενός παιδιού αποτελούν μια επένδυση ζωής.  Είναι ένας από τους πρώτους στόχους που θέτει στη ζωή του και ένα από τα «όνειρα» του. Για την πραγμάτωσή του απαραίτητη είναι η στήριξη της οικογένειάς του.

Από το τέλος Αυγούστου που ανακοινώθηκαν οι βάσεις των Πανελληνίων μαζί με την χαρά για την επιτυχία των παιδιών και την δικαίωση του αγώνα τους, ήρθε και η αναζήτηση της νέας  τους στέγης,  η  προετοιμασία του φοιτητικού διαμερίσματος, η μετακόμιση και ξεκίνησε για τους καινούριους φοιτητές και τις οικογένειές τους μια νέα εποχή.

Στην εποχή αυτή θα πρέπει να συντηρούνται τουλάχιστον δυο νοικοκυριά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση εξόδων.  Κάποιοι γονείς υποστηρίζουν  ότι το κόστος των φροντιστηρίων  που είχαν επωμιστεί  στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, είναι περίπου τα έξοδα του μήνα τώρα που τα παιδιά τους θα είναι πλέον φοιτητές.  Ακόμη κι έτσι όμως είναι ένα κόστος που θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμη.

Οι σπουδές κοστίζουν αδιαμφισβήτητα, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ελάχιστο, το μέγιστο ή το «επιτρεπτό»  κόστος. Παράγοντες όπως η πόλη επιλογής της σχολής, η περιοχή που θα νοικιάσει διαμέρισμα,  αν θα συγκατοικήσει ή ακόμη κι αν μείνει ή σιτίζεται  σε φοιτητική εστία, διαφοροποιούν αρκετά το κόστος. Οι απαιτήσεις των νέων φοιτητών είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Ακόμη κι αν η φοιτητική ζωή είναι «λιτή»  και η φοίτηση ολοκληρωθεί στα 4 χρόνια το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί θα ξεπερνά τα 20.000€ με υποθετικό παράδειγμα ενοικίου 200€ * 48 μήνες = 9600€ και μηνιαία έξοδα 300€ * 40 μήνες = 12.000€ . Στην περίπτωση που η φοίτηση συνεχίσει με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, τότε το κόστος θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 6.000€, μπορεί όμως να ξεπεράσει και το συνολικό κόστος της 4ετούς φοίτησης. 

 Οι φοιτητές  σπάνια έχουν εκπαιδευτεί από τη μαθητική τους ηλικία  στη διαχείριση των χρημάτων τους κι έτσι χάνουν πολύ εύκολα τον έλεγχο των εξόδων τους. Είναι σημαντικό να έχουν ξεκινήσει μόνοι τους πριν ενηλικιωθούν την οικονομική τους διαχείριση και  να εφαρμόζουν συστηματική αποταμίευση.

Το σημαντικό αυτό εφόδιο  των σπουδών, μια οικογένεια μπορεί να το στηρίξει πολύ πιο άνετα αν έχει δημιουργήσει ένα κεφάλαιο σπουδών, το οποίο συγκεντρώνεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, χωρίς να επιβαρύνει τον οικογενειακό  προγραμματισμό, μέσω προγραμμάτων αποταμίευσης. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχει η οικογένεια με το ποσό που μπορεί να αποταμιεύει και η ασφαλιστική εταιρεία στην έναρξη των φοιτητικών ετών ή τη χρονική στιγμή που επιλέγει η οικογένεια σαν λήξη του συμβολαίου, καταβάλει το ποσό που έχει συμφωνηθεί σε μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και εφάπαξ.

Η ειδοποιός διαφορά της αποταμίευσης μέσω ασφαλιστικού προγράμματος είναι ότι το παιδί θα βρει διαθέσιμο ένα κεφάλαιο τη στιγμή που θα το χρειαστεί ακόμη κι αν δεν βρίσκονται οι γονείς μαζί του εκείνη τη στιγμή,  διότι η ασφαλιστική εταιρεία εγγυάται την παροχή σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας ή θανάτου του γονέα.

Μέσω ενός τέτοιου προγράμματος δημιουργούμε εύκολα ένα κεφάλαιο χρηματοδότησης των σπουδών του παιδιού μας, ή ακόμη και ένα κεφάλαιο για την έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα!