Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης… αυτή είναι η ασφάλεια μου. Εκεί πληρώνω εισφορές και δικαιούμαι παροχές. Μπορώ να κλείσω ραντεβού στους γιατρούς όλων των Δημόσιων Νοσοκομείων και να αντιμετωπίσω οποιοδήποτε περιστατικό νοσηλείας χωρίς να πληρώσω κάτι. Έχω ΕΟΠΥΥ και δεν χρειάζομαι κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης, δεν είμαι ανασφάλιστος. Πληρώνω τόσα κάθε χρόνο για να έχω κρατική ασφάλιση θα πληρώνω και για ιδιωτική;

Αυτές ήταν μερικές από τις φράσεις του Δημήτρη, όσες φορές  τον είχα καλέσει να τον ενημερώσω για τα νέα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης. Ποτέ δεν ήθελε να του πω κάτι παραπάνω,  ποτέ δεν είχαμε μιλήσει για ασφάλιστρα και καλύψεις γιατί είχε ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ.

Συναντηθήκαμε το καλοκαίρι τυχαία σε ένα φαρμακείο και μου ανέφερε ότι είχε ένα μικρό θέμα υγείας που παρακολουθούσε με ιδιώτη γιατρό .Τον ρώτησα τι άλλαξε και επέλεξε να απευθυνθεί σε ιδιώτη και όχι σε γιατρό νοσοκομείου και η απάντηση ήταν: «Θα αργούσε πολύ το ραντεβού στο νοσοκομείο».. «Αν τελικά χρειαστεί και μια μικρή επέμβαση, συνεργάζεται ο συγκεκριμένος γιατρός με μια ιδιωτική κλινική»..Του ευχήθηκα περαστικά και τον ενημέρωσα ότι αν νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική, πιθανό να συμμετέχει και το ταμείο του στα έξοδα. Πριν προλάβω να τον χαιρετήσω, ακουμπάει τον ώμο μου και μου λέει «Μόλις τελειώσω με τα τρεχάματα θα έρθω να κάνουμε ένα πρόγραμμα υγείας για τα παιδιά μου»…

Ήταν το βλέμμα του, ο τόνος της φωνής του και η έκφρασή του τέτοια… σαν να μου έλεγε «τελικά δεν αρκεί μόνο η κρατική ασφάλεια..»

Ήρθε ο Δημήτρης με τη σύζυγό του αρχές Σεπτεμβρίου, να ενημερωθεί για τις καλύψεις και το κόστος ενός ιδιωτικού συμβολαίου υγείας. Είχε ξαφνικά διάθεση να μάθει κάθε λεπτομέρεια  και προσπαθούσε να πείσει  τη σύζυγό του, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην ασφάλιση των παιδιών οπωσδήποτε.

Τελικά επέλεξαν να ασφαλιστούν οικογενειακώς, παρότι ο Δημήτρης θα είχε εξαίρεση για το θέμα που ήδη είχε προκύψει. Όταν παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα το ασφαλιστήριο και τις κάρτες νοσηλείας μου είπε χαμογελαστά: « Τώρα είμαι πραγματικά ασφαλιστικά ενήμερος και ενημερωμένος ταυτόχρονα»!